onsdag 9 september 2015

Dammsugare och hårdrocksband


Dammsugare och en kopp kaffe. Blev inledningen på dagens jobb i grannkommunen.
Förr kunde jag aldrig tänka mig att gå på konditori utan fikasällskap. Numera har det inte lika stor betydelse om jag sitter vid ett ensamt bord eller delar det med någon annan. Även om det förvisso är trevligare med bordssällskap, vilket jag helst av allt föredrar. Men finns det ingen som vill dela en kaka och kaffeslurk med mig smakar det bra ändå.

Fiket i Sonstorp bär en förnimmelse om svunnen tid. Bord med Perstorpsskiva och gedigna stolar i klassiskt snitt. På dörren till det innersta där gästerna slår sig ner med sin bricka uppmanar strängt en skylt att dörren skall hållas stängd. Jag vågar inget annat efter den gången en gäst blev strängt tillsagd att nämnda dörr inte får stå på vid gavel. Anledningen därtill har jag aldrig lyckats lista ut.

Tisdagen den 18 oktober 1988 klev några långhåriga grabbar in på fiket i Sonstorp.

Kanske sa de; I want a cake and a cup of coffe.

Svenska talade de i alla fall inte vad jag kan ana. Det amerikanska rockbandet Metallica.
I största hemlighet slank de in på fiket i Sonstorp för att göra en paus mitt i turnélivet. Det var så hemligt att Norrköpings Tidningar genast nosade upp den exceptionella händelsen och gjorde ett uppslag som hänger bakom glas och ram i fiket till allmän beskådan.

Undrar vilka stolar de satt på, James Hetfield, Kirk Hammet och de andra grabbarna...?
Jag brukar valsa runt från stol till stol för några ska väl ha osynliga rumpavtryck kvar på träsitsarna kan jag tycka.

Att ta sig med bil in på fikets parkering är en enkel sak om uppsikt hålls framåt och till viss del bakåt i backspegeln. Värre är det att ta sig därifrån för då måste bilen backas ut på den hårt trafikerade vägen. Den leder till Örebro via Pålsboda och är mycket vältrafikerad. Visserligen hastighetsbegränsad till 50 km/tim men det brukar gå fortare än så. Än så länge har jag lyckats med mitt företag att komma ut och köra mot nya mål utan plåt- eller personskador.

Nu ska visst väghastigheterna sänkas på många platser i landet. Trafiksäkerheten ska med detta bli högre och olyckshändelserna minska. Förutom vid Grebyskolan i Kimstad. Där ska hastigheten däremot höjas. Det har Norrköping kommun bestämt. Visserligen dundrar timmerbilar med fullt lass mot pappersbruket i Skärblacka förbi tillsammans med gaspedalsnedtryckta privatbilister men det anser tydligen Norrköpings kommun vara en världslig sak. Antagligen är det inte så noga med Kimstadungarna.

De lever ett eget liv i kommunhuset väl förankrade vid sina skrivbord utan några som helst verklighetsuppfattningar.
Så har de heller icke varit i Sonstorp och suttit på samma stolar som Metallica. Då går det inte att begära hur mycket som helst.

Idag har jag fikat under bilden med Metallica. Respekt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar