tisdag 8 september 2015

En skvätt parfym och smala ögon


Det är åter dags att skörda från vår gurkodling. Sista burken inlagda gurkor från förra skörden är påbörjad. Varpå jag kände mig nödd och tvungen att bege mig till vår lokale matvaruhandlare och införskaffa en knippa krondill. Ty dill vill inte växa på vår åkermark trots upprepade försök vilket lett till att vi numera har avskaffat den odlingen. Eller som jordbrukaren säger på fackspråk, jorden ligger i träda. För all framtid gällande vår dillodling. Gäller dock icke gurkor, sallad, morötter, rödbetor, rädisor, potatis och vitlök. Småskalig odling men ändock mycket trevlig.

Jag drog kammen genom min korta frisyr, borstade av tänderna, försökte snyta ut allt tjockt snor och sist av allt skvätte jag på mig lite parfym. Inte för att den åtgärden är nödvändigt då den lokale matvaruhandlaren gästas av mig som person och med stor sannolikhet inte känner sin kunds doft utan av den enkla anledningen att jag tycker det kan vara lite småtrevligt att lukta gott även om det är till vardags. Maken brukar se på mig med gillande min, sniffa lite och påpeka att jag inte bara är snygg utan även doftar förföriskt. Även det är mycket trevligt och uppmuntrande.

Igår kväll när jag lagt mig riggade jag upp min Ipad med en kudde som stöd för att titta mig till sömns på någon trevligt program från SVT Play.
Flykten från IS kom upp men jag tvekade. Har funderat någon dag att se dokumentären men känt en rädsla. Det är obehagligt och mycket skrämmande att se hur människor far illa.
Fattade i alla fall beslutet och tryckte igång programmet. Med den påföljd att min natt varit orolig.

Kvinnorna i IS-männens våld lever ett hårt liv. Både fysiskt och psykiskt. De som klarar sig och flyr med livet i behåll är ändå döda för evig tid.
En liten skvätt parfym för att lukta gott kan för en kvinna betyda avrättning genom stening. Eller en dom innefattande hugg, slag och sexuella övergrepp. För en liten skvätt parfym.
Lika illa är det om en kvinna dristar sig till att visa sina ögon ute bland allmänheten. Det räcker inte med att vara svartklädd utan någon tillstymmelse av synlig hud, ögonen får inte visas.
Som klädda i svarta tält vandrade kvinnorna omkring, starkt övervakad av någon med manligt kön.

När vår dotter och jag flög till London fanns det en familj med ombord på planet. En pappa, mamma och tre små barn. Mamman var helt täckt med svarta skynken samt svarta tjocka fingervantar. En smal glipa för ögonen och jag såg att hon ibland log åt sina barn. Hennes ögon smalnade under deras samtal. Jag kunde inte låta bli att titta på mamman även om jag kände mig ohyfsad. Vi mötte varandras blick och jag log. Hennes ögon smalnade.

Det är enkelt att vara feminist. Stärka de kvinnliga rösterna upp mot skyarna om rättvisa fördelningar mellan kvinna och man. Enkelt att argumentera om jämställdhet mellan könen och kämpa för lika löner, arbetsinsatser, kvalifikationer och välfyllda cv:n som bygger på meriter, ibland större än männens.
Det finns jämställdhetslagar i vårt land som bygger på män och kvinnors lika rätt i samhället. Det är en fantastisk lag som förhoppningsvis ska vara gällande för båda könen. Huruvida det är med den saken låter jag vara osagt, ej heller har jag haft någon anledning att hänvisa till något stycke bland jämställdhetslagens paragrafer. Jag har alltid haft förmånen att känna mig jämställd ute bland de yrken jag haft. Däremot har det hänt många gånger att jag behövt be en man om hjälp då mina egna fysiska krafter inte räckt till. Som ensam kvinnlig bandman bland elva andra brandmän för att ta ett exempel. Eller om en säck foder till kossorna känts för tung, då har maken blivit tillkallad.

Det är enkelt att vara feminist för både kvinnor och män i ett land där kvinnor inte blir stenade till döds om de skvätter på sig lite parfym eller uppför sig på annat olämpligt sätt i en värld som styrs av män utan hjärtan men med en stark tro på en religion som de skapat åt sig själva. Där kvinnan inte tillåts att finnas till annat än som en svart tyst skugga utan egna anspråk på livet.

Det är enkelt att vara feminist i ett land där det finns en jämställdhetslag och där det råder jämställdhet mellan könen.

2 kommentarer:

 1. 2007 var vi i Malaysia. Där kunde man se allt från kvinnor i shorts till de heltäckta och allt däremellan. Men det märkligaste var när vi var på en fin resort på Lanqavi. (Säkert felstavat). Det var regnperiod, men också bröllopssäsong i många muslimska länder. Smekmånadsparen var många. Man såg i matsalen att de var lite trevande mot varandra. Några gick att få kontakt med. Andra drog sig helt undan. Minns kvinnan som var heltäckt men slängde upp sin kjol när hon satte sig och man såg de dyrbara jeansen under, Men jag såg också på hennes kroppsspråk att hon grät. Jag fick syn på hennes man, som såg ganska råbarkad ut. jag tvekade över om jag skulle sätta mig bredvid henne, erbjuda en näsduk.
  Men jag var rädd att hennes man skulle straffa henne för det.

  Det fanns dock en del självständiga kvinnor med pondus. En kvinna var där med sina barn och en barnflicka. Hon var sannerligen inte förtryckt. Vi fick god kontakt och jag sörjer att vi inte bytte adresser.

  Ibland säger ju de beslöjade kvinnorna att det är synd om oss i väst som måste exponera våra kroppar inför allas ögon. Ja, det kanske inte är frihet när våra unga kvinnor kommer i urringade linnen och korta shorts eller korta kjolar?
  Det borde finnas nåt däremellan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tänkte jag närmast på kvinnorna som hålls fångna av IS.

   Radera