fredag 28 oktober 2016

Salta läckerheter och ätbara sugrör


Är det mån tro nu som höststormarna håller på att dra ihop sig? Tack och lov att vi inte längre är några skogsägare som måste ta hand om stormfällda granar och furor.
Men det är i vilket fall som helst solsken och det livar alltid upp.

Hösten är annars en tid då det sker extraordinära händelser. Behovet att pigga upp sig kommer med mörkret. Själv var jag på lakritsprovning under gårdagskvällen. Lakrits är en av mina favoriter då det gäller godis.
Som barn älskade jag den lakritsspetsade hostmedicinen. Det hände att jag tog en slurk direkt ur flaskan även om jag inte drabbats av någon besvärande hosta. Det var endast den goda smaken jag ville åt.
För övrig var det choklad och lakrits stod på menyn över godis när jag var liten och det vankades lördagsgodis. Mina föräldrar var mycket restriktiva då det gällde sötsaker vilket medförde att det aldrig handlade om någon överkonsumtion för min del.
Lakrits och choklad ansågs som minst skadligt för tänderna. Då visste inte mamma och pappa det jag vet idag efter gårdagens lektion om lakrits. Att de svarta sötsakerna är 50 gånger sötare än vitt socker.

Det jag också fick lära mig var att på Island dricker barnen läskedrycker genom lakritsrör. När flaskan är tömd snaskar de i sig sugröret och det är till viss del bra för miljön. Inga platssugrör som hamnar där de inte ska hamna och petflaskorna blir förhoppningsvis pantade.

Med mig hem hade jag en kasse fylld av lakrits som var läckert inbäddad i choklad. Det fanns mig veterligen inte då jag var barn. Att jag skulle tugga ihop det till en läcker massa hade jag inte kommit på. Synd, för hade jag gjort det hade jag säkert tjänat storkovan i unga år om jag förmedlat smaksensationen vidare till någon godisfabrikör.

Det gäller att vara först med det nya. Nu blev det istället de isländska barnen som kläckte idén om att blanda salt lakrits med choklad även om jag misstänker att de inte fick någon del av den ekonomiskt lönsamma blandningen.

Av innehållet ur gårdagens kasse återstår enkom några hopskrynklade omslagspapper som nu ligger i facket för brännbart material. Maken var mig föga förvånande behjälplig med att tömma kassen. I vårt hushåll möglar inga godsaker.

Nu ska jag bege mig till Norrköping för att träffa en politiker och förhöra mig om varför det inte blir någon uppgörelse runt lärarlönerna. Det gäller att ligga i med både det ena och det andra. Det går inte an att dra benen efter sig och äta salt lakrits i det oändliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar