fredag 22 september 2017

En doktor och hans doktorsväska


Han var som folk är mest, historikern. Dessutom mycket vänlig, lågmäld och hade ett fast handslag. Vilket jag uppskattade. Ett slappt handslag är bland det värsta jag vet.

Historikern hade sin fru i släptåg. Eller om det var så att historikern följde sin fru. I vilket fall som helst hade han en riktig doktorsväska. I äkta skinn. En gåva från frun vilken hon uppmanade sin make att hålla i ett stadigt grepp. Först och främst skulle hon plocka fram sina persedlar ur väskan med den påföljd att de spännen som håller väskan stängd inte gick att få ihop. Med gemensamma krafter försökte det äkta paret att få låsen att klicka samman allt medan frun suckade tungt. Vände sig mot mig och undrade vad män skulle göra om inte fruarna fanns.

Den äkta hälften var även historikerns stylist påpekade hon och rafsade runt i de grå lockarna. Historikern log milt och lät henne hållas. Tittade på mig och påtalade att det serverades mycket god mat på slottet.
"Om man gillar räksmörgåsar vill säga", replikerade frun som plötsligt inte såg lika glad ut.
Kanske hade hon förväntat sig oxfilé på silverfat.

För att lätta upp stämningen frågade jag om historikern hade ett stetoskop i sin doktorsväska. Hans hustru såg förfärad ut. Upplyste mig om att hennes make inte var en sådan doktor utan en hedersdoktor vid Åbo Akademi. Hedersdoktorn fortsatte att le och jag tycktes märka att han blinkade mot mig med ena ögat.

Det blev en trevlig kväll när alla förberedelser var avklarade. Nu vet jag det mesta om Mannerheim och hans stundom vilda leverne. Inte minst då det gällde kvinnor. Och att Mannerheim inte lät sig kuvas ens av den tyske führern vilken han dinerade tillsammans med i en öppen godsvagn.

Sida vid sida satt vi under föredraget, historikerns maka och jag. Fotograferade varje rörelse och hon undrade om jag tänkte göra precis som hon. Lägga upp bilderna på Facebook.
"Kanske, men först och främst ska bilderna användas i min artikel", svarade jag.

Facebook, detta utmärkta instrument när vi vill förmedla våra upplevelser. Så även för en historikerfru.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar