söndag 24 september 2017

Öronprydnad och en mugg gjord av pressad papp


Snoret rinner och huvudet känns som om det fyllts till bredden av gröt. Höstens förkylning har slagit till. För att förgylla sjukdomsbilden en aning begav maken och jag oss till grannkommunen för att vara åskådare vid årets traktorrace.
Blött, regnigt, lerigt och fartfyllt blev sammanfattningen av det hela. Inte minst gräsklipparracet där en kamp på banan skvätte ner förarna såväl som publiken.

Vid hemkomsten åkte jag och dottern till vår lokala matvarubutik. Som för övrigt firade sitt 100-årsjubileum. Därmed stängde inte enbart vår butik  utan alla ICA-butiker klockan arton så att samtliga anställda kunde följa med på de festligheter som arrangerades. En mycket fin gest av landets handlare måste jag tillstå.
Vi gjorde våra inköp och väl hemma igen däckade jag i soffan efter en händelserik dag.
Det var då jag gjorde upptäckten. På mitt högra öra hade en rejäl lerklump ditkommen från åskådarplatsen vid gräsklipparracet fastnat. Lagt sig till rätta och torkat in. Vilket inte torde ha undkommit mina medkonsumenter i vår lokala matvarubutik. Säkert ej heller kassörskan Karin men hon är finkänslig och ville antagligen inte ställa frågan om jag varit i närkamp med den östgötska myllan. 

I vår affär, liksom i landets samtliga affärer som varit i bruk under 100 år serverades det tårta. Något vi missade eftersom vi inte infann oss på rätt tid. Men media rapporterar om det kaos som uppstod i vissa av landets butiker då ICA dagen till ära sålde kaffepaket till extra lågt pris.
Likt hyenor kastade sig kunderna över kaffet allt medan personalen tog det säkra för det osäkra och flydde ut på lagret.
Något sådant fick dottern och jag inte vara med om att bevittna. Kanske mycket beroende på att Skärblackaborna av naturen är sansade eller så var kaffet helt enkelt slut. Däremot blev jag vittne till ett liknande skådespel när en butik i Värmland för många år sedan slog upp sina nya portar. Då var det köttfärs som reades ut och folk blev som tokiga. Borrade ner fingrarna djupt i köttfärsförpackningarna i hopp om att ta hem segern. Ryckte och slet, plasten gav vika och köttfärsen spred sig över golvet.

Utanför landets butiker sitter tiggarna. "Please mama, please". Skakar den solkiga muggen där några få mynt skramlar mot varandra.
Sällan kastas det ner några mynt i muggen. De som mitt i välfärden lyckats roffa åt sig kaffe och köttfärs till extra låga priser behöver säkert sina pengar själv.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar