onsdag 25 oktober 2017

Julgubbar och en nyskapad kontakt


Om det är möjligt att skörda jordgubbar från det egna landet till jul ser jag fram emot med en viss försiktig optimism. Mycket tyder dock på att en sen skörd är att vänta då det blommar i jordgubbslandet. Om inte frosten tar blommorna vill säga.

Under tiden jag väntar på mognaden sitter jag inne i stugvärmen. Det är nu tiden är inne för att vilt och ohämmat ge sig i kast med den lektyr jag tidigare inte hunnit med.
Jag är ingen garvad prenumerant på varken veckotidningar eller månadsmagasin. Men stundom dyker det upp erbjudanden som kan vara svåra att motstå. Ofta sammanhängande med en gåva i form av exklusiva plädar och väskor eller utsökta skålar och väl beprövade skönhetsprodukter.
Det är då som frestelsen blir allt för stor och det är bara att slå till. En liten provprenumeration som därtill expanderar i en gåva är aldrig fel.

Nu ligger högen av tidningar på en hylla i väntan på att bli läst. Faktiskt en riktigt trevlig månadsutgåva med fina bilder och innehållsrik text. Bara att grotta ner mig och ta del av innehållet.
I juli slutade plötsligt tidningen att komma. Jag har inte ägnat frånvaron någon större uppmärksamhet, helt krasst konstaterat att nu är min provprenumeration till ända. Fram till igår då det låg ett brev i vår postlåda.
Redan då jag plockade upp det kändes det illavarslande. En känsla som stärktes då jag sprättade upp kuvertet. Med starkt lysande bokstäver blev jag varse vad det innebär då INKASSO tränger sig in i mitt liv! Jag som alltid är noga med att betala mina räkningar, helst före förfallodagen. Nu är jag sålunda en registrerad förbrytare i allt som gäller moral och utebliven betalning.

Jodå, bekräftade den vänliga damen i andra änden av luren. Du har fått dina tidningar men ej erlagt den erforderliga avgiften för fyra av dem. Så nu är prenumerationen stoppad och kommer ej att återupptas.
Vilken förnedring, vilken skam och vanära! Pulsen steg och kinderna blossade.
Damen manade till lugn och besinning. Förklarade sakligt och pedagogiskt att jag inte var den enda och säkerligen inte kommer att vara den sista som inte uppmärksammat att fakturan befinner sig under det plastomslag som skyddar tidningen vid transporten. Bland allt annat som ligger där i form av reklam.

Nu är min faktura från Inkasso betald. Därtill ränta och straffavgift. Kronofogden behöver icke göra sig besvär. Jag har heller inte haft några invändningar eller bestridit inkassokravet, jag bara undrade i största allmänhet vad som egentligen hade hänt och som föranledde detta minst sagt nervpåfrestande ekonomiska krav.

Damen på fakturaavdelningen och jag tog ett kärvänligt avsked av varandra. Det kändes nästan som vi skapat en väninnekontakt. Inte minst då hon ställe en personlig fråga. Inte om mitt välmående eller hur vädret för tillfället är i Östergötland utan om jag någon gång funderat över begreppet e-faktura.
Innan vi verbalt skildes åt lovade jag att ha e-faktura i framtida åtanke.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar