torsdag 26 oktober 2017

Omsluten av mörkret och mousserande choklad


Vår trädgård har totalt säckat ihop under höstens råa täcke. Endast några enstaka judekörs med sina starkt orange färger lyser upp rabatternas allt mer tynande tillvaro.
Växten har följt oss under de snart fyrtio år som gått sedan jag fick den första plantan av min svärmor. Vid varje flytt har jag grävt upp delar av den och varsamt fraktat plantorna till en ny plats där vi slagit ner våra bopålar.
Endast en gång var den vackra växten, som enligt Svensk kulturväxtdatabas bör kallas japansk lykta,  i fara. Det var den gången då vi skulle sälja vår gård ute på Vikbolandet. Paret som tittade på gården delades upp i två läger. Maken var mest intresserad av ekonomibyggnaderna, täckdikningsslangar, åkrarnas jordegenskaper och skogskartan. Medan hustruns intresse riktade sig mot mangårdsbyggnaden med tillhörande trädgård.
Med sträng och myndig röst påtalade hon att jag inte på några villkors vis fick gräva upp en enda liten växt ur rabatterna. Hon tog ingen hänsyn till att många av rabattväxterna en gång tillhört min svärmor, dessutom så lång tid tillbaka som när min egen make var en liten pojke.

Jag hyste direkt ett agg mot kvinnan. Hon skulle minsann inte få basa över mina högt uppskattade växter. Vem vet vad hon hade tagit sig till? Kanske grävt upp hela härligheten och kastat allt på komposthögen.
Spekulanterna försvann och kom aldrig mer tillbaka. Därmed kunde jag gräva i lugn och ro för att ta med allt det som i sin växtlighet påminde om min svärmor och vår tid i Värmland.

Nu börjar snart den japanska lyktan att ge upp. Kretsloppet kan ingen rå på, det är bara att hänga med i svängarna och omslutas av mörkret.
Precis som den japanska lyktans upplyftande färg har min make förmågan att lysa upp i höstens grådaskiga dis. Plötsligt och utan förvarning utbrast han att nu är tiden inne för att åka på spa. Med ens var hotellet bokat och snart är väskan packad.
Igår ringde jag och kollade tiderna, när vi skulle checka in och när middagen bestående av tre rätter serveras.
"Ni får mousserande choklad på rummet när ni kommer", upplyste kvinnan i receptionen mig om.
En extra koll och det är mousserande dryck samt choklad som väntar innan vi börjar aktivera oss med spa och hälsobad.

Med den hälsobringande upplevelsen i bagaget är vi därefter redo att träda in i november. Fyra månader kvar till mars, då det förhoppningsvis kommer att börja röra på sig i våra rabatter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar