onsdag 7 mars 2018

Smärtor i krävan och folkets egen rättssal


Den begynnande våren gör sig påmind. Droppande istappar och snö som med ett dån rasar ner från taket och bildar en barriär framför ytterdörren.
Fåglarna kalasar ännu på vår hemmagjorda fågelmat medan de övar sig på parningssånger.
Egenhändig tillverkning av fågelmat skapar debatt. Några hävdar att fåglar kan lida av glutenintolerans och därför drabbas av magproblem om det är havregryn i smeten. Genast säger förståsigpåarna att det är riskfritt eftersom havregryn inte innehåller gluten. Men, vetemjöl görs ju av havre, hörs förtretade röster. Och i vetemjöl finns det gluten om inte annat står på innehållsdeklarationen. Fuck you, vetemjöl görs på vete, hojtar de som är experter inom området.
Så kommer vi till själva kärnan i egenkokad fågelmat. Fettet. Smör ska det vara, säger de som vet. Nej margarin, påstår andra. Kokosfett, lyder budskapet från tredje part. Medan vissa fnittrar och undrar hur vana svenska fåglar är att inmundiga kokos.
Så håller det på, i all oändlighet allt medan fåglarna pickar i sig det som bjuds. Obekymrade av det rabalder fågelmat för med sig.

Själv funderar jag mest över de begivenheter denna månads dagar erbjuder. Inom en snar framtid åker dottern och jag på vår årliga bokresa. Minglar runt i litteraturens värld. Lyssnar in och bär med oss nya erfarenheter. Låter bartendern blanda var sin drink och känna oss världsvana ute på Ålandshav.
Även en teaterupplevelse står inför dörren. Jag har gjort en intervju med en av skådespelarna. Hade svårt att skilja på skådespeleri och privatperson. Vi skrattade och enades om att när sådant sker är  rollgestaltningen som allra bäst.

Dock finns det en gnutta smolk i planeringen. En person jag idag skulle träffa på en viss plats på utsatt klockslag hade lämnat arenan innan jag anlänt. Irriterad skickade jag ett textmeddelande. Ny dag och ny tid är bokad. Jag är fortfarande upprörd över spilld egentid. Borde skicka in en rapport om oacceptabelt beteende. Eller illvilligt hänga ut personen på sociala medier. Dömd att hatas utan föregående rättegång. Vilket är ett mycket populärt förfarande i dessa dagar.

Precis som de vilka kokar egen fågelmat och ger fåglar magvärk på grund av icke glutenfria havregryn blir dömda. På sociala medier. Folkets nya rättssal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar