tisdag 6 mars 2018

Stämplade märken och överaktiv talgproduktion


Vi har inte kört Vasaloppet. Inte heller har vi kastat oss ut över några pister. Känner oss nöjda ändå. Vill vi sporta går det bra att göra det i soffan framför teveapparaten.
Handen på hjärtat, inte ens det bemödar vi oss om.
Däremot har vi firat min födelsedag. Med god mat, glass, presenter och familjärt umgänge. Det är nu mitt pensionärsliv träder in. Vilket börjar med att köra runt på barnbarn. Ett aktivt pensionärsliv kräver planering. Det har gjorts en undersökning bland människor som blivit avtackade från sina arbeten med utmärkelser bestående av ett tack för god och trogen insats. undersökningen har utgått från de blivande pensionärernas drömmar. 17 procent svarar att de vill umgås mer med sina barnbarn medan endast 5 procent tänker njuta av livet. Övriga vill ut och resa, umgås med vänner och syssla med sport samt sin hobby som legat i träda på grund av arbete.

För en pensionär går det att löpa linan ut. Helhjärtat engagera sig i sin hobby eller ge sig ut för att hitta nya intresseområden. Inget är omöjligt, även udda intressen kan helt oväntat dyka upp. Inte enbart tillverka svepaskar, samla på frimärken eller skåda fågel.
Som den kvinnliga entusiasten vilken det gick att läsa om i ett veckomagasin. Hennes hobby var  pormaskar där villiga personer ställde upp med sina överaktiva talgkörtlar. Huruvida hon lättvindigt fick fram objekt för sin utövnings skull gick inte att utröna, gissningsvis handlade det om närstående med igentäppta porer. Någon lönsamhet på sin hobby fanns inte då hon enbart klämde talg för sitt stora nöjes skull.
Ett annat exempel är mannen som har en imponerande samling kranar som suttit vid diskbänkar i skrotade husvagnar. För några år sedan hade han lyckats skrapa ihop 579 kranar, säkerligen har samlingen utökats med tiden. Förhoppningsvis hyser hans eventuella arvtagare samma brinnande intresse för husvagnskranar och inte enbart ser till den ekonomiska vinningen vid en framtida bouppteckning.

Personligen tänker jag inte göra några utsvävningar för att skapa mig nya intressen. Jag håller mig inom de ramar jag satt upp vilka inte kräver några större kraftansträngningar. Som att baka limpor och göra pärlplattor med barnbarnen. Eller som idag, bjuda en småtvillingflicka på ett väldoftande fotbad med efterföljande fotmassage och som avslutning rosa nagellack på tio små tånaglar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar